06.09.24

Рада призначила міністрів-кримінальників

У зв’язку з призначенням 5 вересня 2024 року Ольги Стефанішиної міністром юстиції, нагадую, що 3 жовтня 2024 року о 08:30 у Вищому антикорупційному суді відбудеться наступне засідання в кримінальному провадженні по обвинуваченню, зокрема, Стефанішиної в розкраданні коштів державного бюджету шляхом зловживання службовим становищем. Згідно з фабулою справи, Стефанішина за часи президента Януковича, працюючи в Міністерстві юстиції України під орудою Олени Лукаш, була причетна до організації тендеру на проведення трьох порівняльних «досліджень» українського законодавства з європейським. Вартість однієї сторінки «дослідження» коштувала від 1400 до 4500 грн (у цінах 2010 року), а якість була приблизно такою ж, як дисертація нинішнього міністра освіти Лісового. У зв’язку з цим Ользі Стефанішиній ще в 2019 році було повідомлено про підозру, торік справа направлена до суду.

Також нагадую, що, окрім Стефанішиної, міністром був призначений ще один кримінальник – Матвій Бідний, який у бутність директором департаменту фізичної культури та неолімпійських видів спорту Міністерства молоді та спорту України обклав спортсменів грошовими поборами, знищив військово-прикладні види спорту, заборонив заходи з підготовки молоді до служби в Збройних Силах України та влаштував розкрадання коштів державного бюджету через ТОВ «Атлетика ВІВА», що належала брату тодішнього першого заступника міністра Гоцула. Під час розслідування кримінального провадження №42018000000000627 від 16.03.2018 у Бідного були проведені обшуки, у ході яких вилучені документи, які свідчили про масштаб розкрадань (я, до речі, неодноразово коментував цю справу по телебаченню). Від тюремної камери нинішнього міністра молоді та спорту врятували прокурор міста Києва Говда та керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Калужинський.

Також нагадую, що в червні 2023 року був арештований тесть Бідного – колишній народний депутат від Партії Регіонів Григорій Дашутін, який співпрацював з військово-промисловим комплексом Росії. Наразі тестю міністра оголошено про підозру в створенні злочинної організації та пособництві державі-агресору. У справі також проходить дружина Бідного.

Разом до перемоги!

Володимир Бойко