14.07.24

Соросята ідуть на війну

ЗМІ повідомляють, що професійний громадський активіст і полум’яний борець з корупцією Михайло Жернаков ошукав ТЦК та СП, подавши довідку, що, нібито, працює викладачем у Київській школі економіки й тому має бронь від мобілізації. Але керівник приватного вишу Тимофій Милованов заявив, що Жернаков у КШЕ, насправді, не працює.

Між тим, ця фальшива довідка, як стверджують ЗМІ, допомогла Жернакову  уникнути кримінального переслідування за ухилення від мобілізації. Адже Жернакова розшукували через неявку до військкомату за повісткою, затримали і, зрештою, оштрафували на 5300 грн. А ВЛК визнала його повністю придатним до військової служби.

Зазначу, що це не зовсім так. Тобто, Жернаков, дійсно, ухилянт, але від кримінальної відповідальності його врятувала не якась довідка, а міністр оборони Умєров.

Дійсно, раніше Жернаков розшукувався через неявку до Шевченківського в м.Києві РТЦК та СП. Урешті-решт, його було затримано та доставлено до РТЦК. Але Жернаков надав медичну довідку про непридатність до військової служби через плоскостопність. Однак виявилось, що ця довідка є підробленою й за результатами проходження ВЛК Жернаков був визнаний повністю придатним до військової служби, а за ухилення від мобілізації він був судом оштрафований відповідно до ч.2 ст.210-1 КУпАП на 5300 грн. Після цього Жернаков вигадав іншу причину, щоби не служити – що він, начебто, викладає в Київській школі економіки, знову надавши довідку і знову фальшиву.

І тоді втрутився пан Умєров, який, рятуючи ухилянта від тюрми, влаштував його на роботу експертом в Офіс змін Міністерства оборони України та забронював від мобілізації.

Аналогічним чином Умєров врятував соратника Жернакова – солдата Шабуніна, який фіктивно «проходив службу» в 207 окремому батальйоні ТрО, але за півтора роки не тільки жодного разу не з’явився в своєму підрозділі, а ще й поцупив автівку, придбану для батальйону волонтерами. Після того, як ТУ ДБР у м.Києві отримало повідомлення про кримінальне правопорушення, вчинене солдатом Шабуніним і командиром 207 об ТрО підполковником Юшком, Умєров у жовтні 2023 року організував переведення Шабуніна з ТрО до 101 окремої бригади на посаду бойового медика взводу охорони з присвоєнням звання «молодший сержант» (і це при тому, що Шабунін не складав присягу, не проходив базову військову підготовку й не проходив підготовку бойового медика), а в листопаді 2023 року взяв його на роботу в Центр інновацій та оборонних технологій Міністерства оборони – при тому, що мобілізований військовослужбовець, яким є Шабунін, проходити службу може виключно у військовій частині.

За всі ці щедроти Шабунін, який проживає вдома, займається бізнесом і пиячить у столичних генделиках, тепер прославляє Умєрова й організовує публікації в чесних і непідкупних ЗМІ про те, що в Міноборони зникла корупція.