23.07.24

Відповідальне бойове завдання майора Володимира Омеляна в Києві

26 і 27 липня 2024 року колишній міністр інфраструктури, а нині – офіцер ЗСУ майор Володимир Омелян, який тримає оборону в м. Сарни Рівненської області в складі 104 окремої бригади ТрО, має виконувати відповідальне бойове завдання в Києві. Він запрошений на семінар, який проводить Aspen Institute Kyiv за участю професійних громадських активістів, голови НАЗК, директора НАБУ та суддів Конституційного Суду України, де майор Омелян виступить на тему доброчесності.

Володимир Омелян – відомий фахівець з питання доброчесності, що можуть засвідчити військовослужбовці 206 і 251 окремих батальйоні ТрО та 241 і 104 окремих бригад ТрО, де 25 серпня 2023 року слідчі Третього слідчого відділу ТУ ДБР у м.Києві проводили обшуки в кримінальному провадженні, зареєстрованому за фактом ухилення Омеляна від військової служби, незаконного отримання додаткової винагороди за безпосередню участь у бойових діях і незаконного отримання ним посвідчення учасника бойових дій. Обшуки були проведені одночасно у Вишгородському районі Київської області, за місцем тимчасової дислокації 206 об ТрО, де Омелян рахувався на службі з кінця лютого до середини жовтня 2022 року; у Каневі, за місцем тимчасової дислокації 251 об ТрО, у складі якого Омелян у березні 2023 року, начебто, захищав Бахмут; у Києві, де знаходилась 241 обр ТрО, до складу якої входять 206 і 251 батальйони; у Сарнах, де дислокувалась 104 обр ТрО, у який Омелян рахувався на час проведення обшуків, а також за місцем проживання командира 104 обр ТрО та самого Омеляна.
Фабула справи дуже проста: у березні 2023 року 251 об ТрО (це – той самий батальйон, де заступником начальника штабу «служив» колишній генеральний, прости господи, прокурор Юрій Луценко та фіктивно рахувався кулеметником екс-нардеп Єгор Соболєв) отримав наказ висунутись з Канева під Бахмут. Довідавшись про це, Юрій Віталійович взагалі відмовився прибути у військову частину з відпустки, яку він проводив у Києві на телеканалах Порошенка, а начальник групи планування штабу майор Омелян прибув. І навіть мужньо воював – щоправда, лінія його особистого фронту проходила не далі готелю в Краматорську, де Омелян проживав: як засвідчила інформація, отримана від оператора мобільного зв’язку, телефон Омеляна жодного разу не з’явився не тільки на основному командному пункті батальйону, але навіть на запасному, у глибокому тилу. Втім, це не завадило начальнику штабу 251 об ТрО нарахувати Омеляну додатково 100 тис. грн на місяць «за безпосередню участь у бойових діях» і видати Омеляну довідку ф.6 для отримання посвідчення УБД.

У ході обшуків були допитані військовослужбовці штабу 251 об ТрО, які здали Омеляна з потрухами й підтвердили, що під час перебування на Бахмутському напрямку вони його в очі не бачили. А під час обшуку вдома в пана майора були знайдені дві гранати Ф-1, очевидно, вкрадені Омеляном у військовій частині, походження яких екс-міністр пояснити не зміг. Після чого в ЄРДР був внесений ще один епізод – за ст.263 КК України.

Лише після того, як у Омеляна вдома були знайдені вкрадені гранати, екс-міністр зрозумів, що безплатно справу закрити не вдасться. І не помилився. З вересня 2023 року, після того, як він задовольнив апетити керівництва ДБР, його більше слідчими діями не турбували.

До речі, завдяки недавньому затриманню детективами НАБУ прокурора Офісу генерального прокурора Гунька ми тепер знаємо, скільки коштує закрити справу в ДБР – 170 тис. доларів США, з яких частина грошей йде заступнику генпркокурора Войтенку, частина – директору ДБР Сухачову та першому заступникові директора ДБР Удовиченку, частина – начальнику відділу ДБР.

Заносиш у ДБР або Офіс генпрокурора 170 тисяч «зелених» – і можеш їхати на семінар Aspen Institute Kyiv виступати перед директором НАБУ і головою НАЗК з лекцією на тему доброчесності. Хоча, Омеляну, напевно, довелось заплатити більше, бо треба було ще й позолотити ручку правнукам Дзержинського, за матеріалами яких у ДБР було розпочато кримінальне провадження.