15.06.24

Під рубрикою «Новини шабунінгу»

12 червня 2024 року Інтернет-видання «Страна» повідомило, що «проти екс-нардепа Єгора Соболєва розслідується справа про самовільне залишення частини… У матеріалах кримінального провадження стверджується, що Соболєв, який з травня 2022 року рахувався кулеметником 251-го батальйону тероборони, замість виконання бойових завдань проводив час на свій розсуд і займався особистими справами… При цьому екс-нардеп отримував грошове забезпечення, у тому числі «бойові» понад 100 тис. грн. на місяць… Соболєв рахувався в батальйоні до початку 2023 року. Зараз він, за офіційними даними, проходить службу на посаді командира роти БПЛА в складі військової частини А4124 (112-а бригада тероборони)».

У цьому повідомленні є кілька неточностей. По-перше, йдеться не про самовільне залишення Соболєвим частини (ст. 407 КК України), а про ухилення військовослужбовця Соболєва від військової служби (ст.409 КК України), тобто шабунінг.

По-друге, 251 окремий батальйон ТрО був створений у серпні-вересні 2022 року, тож у травні 2022 року Соболєв не міг там служити – він прийшов пізніше.
 
По-третє, грошове забезпечення та «бойові» – це різні виплати («бойовими» називають додаткову винагороду в розмірі 70 тис. грн на місяць з розрахунку за кожний день безпосередньої участі в бойових діях).

А в іншому, наскільки мені відомо, усе так і було – Соболєв, якого я знаю з 2003 року як виняткового пройдисвіта, дійсно, фіктивно рахувався на службі в 251 окремому батальйоні ТрО. Це – той самий батальйон, де заступником начальника штабу був «стрілок ТрО» Юрій Луценко, групу планування штабу очолював Володимир Омелян, а командиром деякий час (але вже після того, як Соболєв перевівся в іншу частину) був чоловік Сюмар Дмитро Христюк.

251 окремий батальйон ТрО – це була особиста гвардія Петра Олексійовича.  Батальйон був подарований Порошенку Доктором Філософії в Галузі Пенітенціарного Права для фіктивного влаштування на військову службу соратників Сивочолого Гетьмана. Відносно колишніх військовослужбовців цього батальйону досі розслідуються кримінальні провадження за фактами ухилення від військової служби, але Порошенко викупляє ці справи в директора ДБР Сухачова.

Найбільш відома справа, яку Сухачов продав екс-президенту – це кримінальне провадження стосовно капітана Омеляна, який отримав посвідчення учасника бойових дій та «бойові» за оборону Бахмута в березні 2023 року. Як засвідчив телефонний трафік колишнього міністра інфраструктури, він воював не далі готелю в Краматорську й за весь час перебування батальйону під Бахмутом навіть жодного разу не з’явився в штабі (а не те, що на позиціях). Але родзинкою стали дві гранати Ф-1, знайдені в Омеляна за місцем проживання в м.Сарни під час обшуку, проведеному 25 серпня 2023 року слідчими Третього слідчого відділу ТУ ДБР у м.Києві. Після того, як у ЄРДР по Омеляну були внесені відомості ще й за ст.263 КК України, Петро Олексійович здався, відслюнявив Сухачову належне й справа була відправлена в архів.

Думаю, що й справу Соболєва Порошенко також викупить, щоби не кидати тінь на свою колишню улюблену військову частину.

Зазначу, що ані Омеляна, ані Луценка, ані Христюка, ані Соболєва в цьому батальйоні давно немає і, взагалі, нове командування бригади навело порядок, але витівки цих доблесних воїнів назавжди залишаться в наших серцях.

Ну, і родзинка на тортик. Шабунін, відносно якого розслідується кримінальне провадження за ухилення від військової служби (ч.4 ст. 409 КК України) – це колишній помічник-консультант народного депутата Соболєва, відносно якого також розслідується кримінальне провадження за ухилення від військової служби (ч.4 ст. 409 КК України). Що наводить на певні роздуми стосовно того, на яких смітниках наші заокеанські друзі набирають «представників громадянського суспільства».