05.08.23

Де служить Шабунін і чи визнають його учасником бойових дій?

Як повідомило 1 серпня 2023 року столичне Теруправління ДБР, «працівники Державного бюро розслідувань спільно з прокурорами Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону за матеріалами СБУ повідомили про підозру в ухиленні від військової служби чотирьом військовослужбовцями однієї із військових частин ТРО, троє з яких є депутатами Київської міської ради. Встановлено, що солдати однієї з військових частин, троє з яких мають статус столичних депутатів, а ще один – помічник депутата Київради, впродовж року не з’являлись на військову службу. Зловмисники «організували» для себе відрядження до Київської військової державної адміністрації».

Історія ця відома й широко обговорювалась у ЗМІ та соцмережах, як і обшук у КМДА, що проводився 11 травня 2023 року в межах цього кримінального провадження. Але виникає запитання до керівника Третього відділу Теруправління ДБР, розташованого в місті Києві, та його заклятих друзів з Спецпрокуратури Центрального регіону. Якщо прикомандирування чотирьох військовослужбовців «однієї з частин ТРО» до Київської військової державної адміністрації є злочином, передбаченим частиною 4 статті 409 КК України («ухилення військовослужбовця від несення обов’язків військової служби шляхом самокалічення або шляхом симуляції хвороби, підроблення документів чи іншого обману»), то чому досі про підозру не повідомлено військовослужбовцю за мобілізацією Шабуніну Віталію Вікторовичу, який проходить фіктивну військову службу в Національному агентстві з питань запобігання корупції, куди прикомандирований точно так, як і оці чотири солдати «однієї з частин ТРО»?
Люди брешуть, що місцем проходження військової служби Шабуніна визначений кабінет заступника голови НАЗК Артема Ситника, а головним його бойовим завданням є виносити з кабінету порожні пляшки. Звісно, ми пліткарям не віримо і думаємо, що в такий спосіб військовослужбовець за мобілізацією Шабунін за допомогою голови НАЗК Олександра Новікова просто ухиляється від військової служби,  зовсім не маючи на меті споїти Артема Сергійовича. Тому й запитання – чому відрядження чотирьох солдатів до  Київської військової державної адміністрації – це злочин, а відрядження одного солдата до НАЗК – це сумлінне виконання обов’язків військової служби?

Друге запитання – чи буде Новіков клопотатись про присвоєння Шабуніну статусу учасника бойових дій з огляду на те, що Віталій Вікторович бере активну участь у війні між Новіковим, його колишнім заступником Вишневським та усе тим же ж Ситником?