10.08.23

У Пентагоні покажуть систему для боротьби з масовими атаками дронів

Підрозділ Пентагону з боротьби з безпілотниками планує продемонструвати до 2024 року програму нейтралізації великої кількості безпілотних літальних апаратів. Про це пише Defensenews.

Наприкінці 2019 року у Пентагоні створили Управління боротьби з безпілотниками, яке повністю зосереджене на впровадженні у військах можливостей протидії БПЛА. Офіс уже чотири рази демонстрував досягнення Управління: дві навесні і восени 2021 року, ще одну навесні 2022 року і останню цього літа.

Під час першої демонстрації офіс розглянув перехоплювачі з низьким рівнем завад для боротьби з малими безпілотниками; під час другої демонстрації - дешеві наземні і ручні засоби; а під час третьої - потужну мікрохвильову зброю, а також концепцію, відому під назвою "послуга з протидії БПЛА".

З метою подолання загрози атаки безпілотників, які були помічені в Україні протягом останнього року, офіс нещодавно обговорив способи боротьби з ними під час червневої демонстрації на полігоні Юма в Арізоні.

Генерал-майор Шон Гейні, який очолює Об'єднане управління протидії малим безпілотним літальним апаратам підкреслив, що американські військові вже надали Україні засоби протидії безпілотникам. Серед цих систем - засоби радіоелектронної боротьби "Титан" від BlueHalo та деякі недорогі варіанти перехоплювачів.

Американські військові також почали використовувати протидію БПЛА. Корпус морської піхоти профінансував шість майданчиків. У 2024 фінансовому році армія буде використовувати два об'єкти.

Додатково

За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Україна втрачає 10 000 безпілотників щомісяця, захищаючись від російських загарбників. Наповнення поля бою великою кількістю безпілотників, особливо тих, що здатні літати скоординовано, є загрозою, з якою намагаються боротись американські військові.

Але для цього потрібен багаторівневий підхід, зауважив генерал-майор Шон Гейні. «Щоб переслідувати велику кількість БПЛА, оскільки у вас не буде достатньо перехоплювачів, вам доведеться використовувати можливості [радіоелектронної боротьби – ред.], потужну мікрохвильову зброю, а також кінетичні перехоплювачі, такі як 30-міліметрові гармати», - розповів він.

Офіс з протидії безпілотникам 4 серпня опублікував запит на технічні документи від промисловості, вимагаючи демонстрації "стаціонарних/стаціонарних або мобільних/мобільних засобів виявлення, відстеження, ідентифікації і/або ураження (DTID) проти систем малих БПЛА Swarm".

Щодо демонстрації, то в запиті зазначено, що "ройова система БПЛА визначається як група безпілотних літальних апаратів, які демонструють скоординовану поведінку для досягнення спільної мети".

Раніше цього року офіс заявив, що відбір учасників для демонстрації, запланованої на червень 2024 року, відбудеться наприкінці жовтня або на початку листопада.