25.12.19

Умови контракту на транспортування російського газу в ЄС українською ГТС є вигідними лише для тимчасового уряду, керівництва «Нафтогазу» та Росії.

Доки контракт на транзит із «Газпромом» не підписаний, варто уважніше проаналізувати його можливі нові умови, наголошує дописувач «Дзеркала тижня» Олексій Кучеренко. Політик переконує, що нові умови контракту на транспортування російського газу в ЄС українською газотранспортною системою є вигідними лише для тимчасового уряду, керівництва «Нафтогазу» та Росії.
Проаналізувавши, що Україна мала станом на початок переговорного процесу, і що у підсумку вона матиме після підписання контракту на транспортування газу, дописувач стверджує, що позиції України, як транзитної держави, різко погіршуються, валютні надходження в Україну та платежі до бюджету від транзиту газу через територію України зменшуються в рази, тарифи на транспортування газу для українських споживачів та витрати на обслуговування та перебудову газотранспортної системи значно зростають. Такі результати – це прямий виклик для України, з яким ще доведеться впоратись. На цьому Кучеренко наголошує в статті «Новий «транзитний котракт»: чия і в чому вигода?».