26.12.18

Голова правління Ощадбанку Андрій Пишний розповів журналістам чому Укрпошта не зможе бути банком

– Ви кажете про те, що до 2022 року у вас буде 2 тис. відділень. Чому ви тоді не підтримуєте бажання «Укрпошти» стати державним «нібито банком»? Можна ж пустити її працювати в ті населені пункти, де ви не представлені.


– Справа не в тому, щоб когось кудись пустити або не пустити. Адже не можна бути наполовину банком, або нібито банком, або банком тільки в окремих селах чи окремих районах. Банк – це дуже складний механізм, зі своїм регуляторним середовищем, нормативами, що вимагає колосальних інвестицій в ІТ, мережу, кібербезпеку, фінансовий моніторинг, персонал, АБС, в капітал, нарешті. У масштабах «Укрпошти» – це величезні мільярди і роки. Повірте, я знаю, про що кажу. Держава вже сьогодні є власником понад половини банківської системи. Зменшення, а не нарощування присутності держави у фінансовому секторі – ось що потрібно ринку. Якщо ж ми хочемо створити ще один державний «нібито банк», то давайте раз і назавжди закриємо дискусію про конкурентне середовище, і кожен побіжить до парламенту до знайомих депутатів зі своїм законопроектом.

Поправте, якщо помилюся, але проти цієї ініціативи виступили всі. По-моєму, єдиний, хто лобіює це рішення, – це сама «Укрпошта» і трохи Мінінфраструктури. ЕВА проти, НБУ проти, Мінфін проти, Кабмін проти. Міжнародні фінансові організації це рішення не підтримують і хочуть бачити послідовність заяв і рішень влади.

Протягом чотирьох років пропонував, пропоную і не втомлюся пропонувати «Укрпошті» програми з колаборації Ощадбанку і «Укрпошти». Але, на жаль, досі вони залишаються на папері. Ми досягли успіху в листуванні, але не просунулися в спільних рішеннях.

FinClub