05.08.24

Обкладинка першого українського видання казки Миколи Носова "Пригоди Незнайка і його товаришів"

Микола Носов "Пригоди Незнайка і його товаришів"
Обкладинка першого українського видання казки Миколи Носова "Пригоди Незнайка і його товаришів". Видавництво "Молодь", 1955 рік.


«Пригоди Незнайка і його товаришів», іноді трапляється варіант «Пригоди Незнайка і його друзів» — казка М. М. Носова, перша частина трилогії про Незнайка. в лютневому номері журналу «Барвінок» за 1953 рік з'явилися перші розділи казки. Протягом 1953—1954 рр. твір друкувався у «Барвінку». 

Уперше персонаж з іменем «Незнайко» (рос. Незнайка) з'являється у книжці "Царство малюток" російської письменниці Анни Хвольсон, перше видання якої вийшло друком у 1889 (перевидання — у 1898, 1902 і 1915). Твір Хвольсон являв собою переказ коміксів канадського художника Палмера Кокса про домовиків-брауні; письменниця дала свої імена іноземним персонажам. Незнайко там є третєрядною особою, головного героя звуть «Мурзилком» (рос. Мурзилка, в англійському оригіналі Cholly Boutonnière); присутній також герой, на ім'я Знайко (рос. Знайка).   

Очевидно, з книжкою Хвольсон був знайомий і Микола Носов. У 1952 році він зустрівся з Богданом Чалим, редактором журналу «Барвінок» і розповів йому про плани нового твору, де головним героєм був би цей третьорядний персонаж.