07.03.20

Олександр Довженко: Україна втратила за час війни тринадцять мільйонів людей.





Творчий доробок нашого земляка Олександра Довженка відомий в усьому світі.
Записні книжки Олександра Довженка - це не щоденник у стандартному розумінні цього слова - це молитва-розпач , це надсадно-тяжкі роздуми Майстра над мистецтвом, роздуми Патріота над долею України, роздуми Громадянина над майбутнім свого народу. Автор фіксує основні події свого особистого і творчого  життя, починаючи з періоду Другої світової війни і до завершення роботи над сценарієм «Поеми про море», - аж до 1956 року.

Запис від 6 вересня 1945 року: 

"Україна втратила за час війни тринадцять мільйонів людей. І се ще, так би мовити, з оптимістичною неточністю... Себто, коли ми додамо мільйонів два-три, то навряд чи помилимось. До Сибіру вислали ж перед війною півтора мільйона з Західної України, та й зараз висилають немало. А народження ввійде в норму хіба лише в 1950 році.


Таким чином, Велика Удовиця втратила сорок відсотків своїх убитими, спаленими, покатованими, засланими в заслання, вигнаними в чужі землі на вічне блукання. А до війни, з початку великої соціалістичної революції, вона втратила, крім мільйонів загиблих в боях і засланнях політичних, ще 6 мільйонів од голоду в урожайний 1932 рік.

За двадцять з чимось довоєнних років в ній не прибавилося населення, хоч і стояла вона майже на першому місці в Європі по народженню, так вельми жаждали боги. Зараз вона важко, коли не смертельно, поранена. Таких утрат, замовчаних через жахливу свою правду, не знав і не знає ні один народ у світі.

І жодна людина ще не сказала мені про сей історичний жах з плачем чи бодай би з сумом. Ні. Або мовчать, замовчують, або байдужі, або якось всміхаються між іншим, щоб не подумав часом хто, що їм жалко, бо се було б "політично шкідливим".



ЯК СТАЛІНСЬКІ БАНДИТИ ГОСПОДАРЯТЬ В УКРАЇНІ - Агітаційна листівка українськіх повстанців, Вінниця, 1948 рік