23.10.20

ОСББ: неможливість експлуатації внутрішньобудинкових систем

Неможливість експлуатації внутрішньобудинкових систем обумовлює використання спільного майна багатоквартирного будинку, тому що в разі якщо виконавець комунальної послуги відмовиться надавати пільги та субсидії з оплати комунальних послуг
Українці не хочуть створювати ОСББ для обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, ліквідації аварій, усунення неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання.
Багатоквартирний будинок - складний інженерно-технічний об'єкт, безпека проживання
не бажає укладати договір про надання комунальних послуг
індивідуальний облік споживання
плата за спожиті комунальні послуги не покриває витрати

Тому необхідно контролювати дотримання виконавцями/виробниками житлово-комунальних послуг, у тому числі суб’єктами природних монополій та суміжних ринків у сфері централізованого водо-, теплопостачання та водовідведення, стандартів, нормативів, норм, порядків і правил у сфері житлово-комунального господарства.

Сьогодні ніхто не відповідає за формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, в тому числі удосконалення законодавства, стандартів, нормативів, норм, порядків і правил у зазначеній сфері та поліпшення умов утримання, обслуговування і використання житлового фонду

централізоване водовідведення

Наприклад, Закон України «Про житлово-комунальні послуги» та Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»

послуга з управління багатоквартирним будинком
централізоване водопостачання
багатоквартирний будинок
об’єднання співвласників багатоквартирного будинку
тарифи на комунальні послуги
інженерно-технічні системи постачання послуги виконавця
поточний та капітальний ремонти внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку,
Зокрема, Державна житлово-комунальна інспекція (Держжитлокомунінспекція) здійснює в межах своїх повноважень державного контролю (нагляду) за дотриманням законодавства, стандартів, нормативів, норм, порядків і правил у сфері житлово-комунального господарства.
мережі зливової (водостічної) каналізації
міжопалювальний період
експлуатації та/або ремонт у жилих та нежилих приміщень
Утримання будинків і прибудинкових територій
Житловий фонд України
протипожежне, ліфтове, санітарно-технічне та інше устаткування

підприємства житлово-комунальної галузі

Споживачів житлово-комунальних послуг, які укладають відповідні договори про надання житлово-комунальних послуг з виконавцями комунальних послуг та управителем багатоквартирного будинку.
Разом з тим, до органів державної влади надходять численні звернення громадян про незадовільну організацію органами місцевого самоврядування утримання об’єктів житлово-комунального господарства (житлових будинків, об’єктів соціальної інфраструктури тощо), а також неякісне надання житлово-комунальних послуг.

Віднесення багатоквартирних будинків до застарілого житлового фонду.
ОСББ не несе відповідальності ні за що: ні за технічний стан будинку, ні за безпеку проживання в ньому.
В Україні в багатоквартирних будинках жити стає все небезпечніше ... за ремонт будинку відповідає суб'єкт, вибраний співвласниками будинку. ... технічний стан багатоквартирного будинку — складного інженерного спорудження — мешканці, які ні про технічний стан свого будинку ...

Обстеження багатоквартирних житлових будинків проводиться виконавцями ... технічного стану будівельних конструкцій, інженерних мереж і систем ...

Відповідність основним вимогам до будівель і споруд, визначеним відповідним технічним регламентом, та вжиття обґрунтованих заходів до забезпечення надійності та безпеки під час експлуатації об’єктів протягом усього періоду їх існування

За рішенням власників або управителів об’єктів обстеження будинків проводиться у разі виявлення дефектів, пошкоджень і деформацій у процесі поточного огляду та технічного обслуговування будинку, що здійснюються його власником або управителем.

Обстеження будинку включає комплекс заходів, спрямованих на визначення і проведення оцінки фактичних значень параметрів технічного стану будівельних конструкцій, характеристик основи фундаментів, інженерних мереж і систем (крім технологічного устатковання), що характеризують експлуатаційну надійність будинку.

Складення попереднього висновку про технічний стан будівельних конструкцій, мереж і систем будинку та рекомендацій щодо забезпечення надійної та безпечної подальшої експлуатації будинку.

підвищення енергоефективності багатоквартирного будинку є досить складним. Жилий будинок - будівля капітального типу. Балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим  майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.
пунктом 2 статті 40 Кодексу законів про працю України передбачено можливість звільнення у зв’язку з виявленою невідповідністю працівника виконуваній роботі чи посаді, яку він обіймає, через недостатню кваліфікацію.

Пожежна безпека будинку. Відповідальність за пожежну безпеку на об’єкті, своєчасне виконання протипожежних заходів, організацію пожежної охорони, забезпечення засобами пожежогасіння, організацію і роботу пожежно- технічної комісії та добровільних пожежних дружин несе персонально керівник.

Інженерні споруди
До ІІІ категорії складності відносяться архітектурно й технічно складні об'єкти (2 –10-поверхові житлові багатоквартирні будинки, готелі ІІІ-ІV розряду, дитячі ясла, загальноосвітні школи, будинки страхових компаній, будинки архівів, профілакторії, спортивні зали, бібліотеки, ресторани, автовокзали, відділення зв'язку, монастирі тощо).
До ІV категорії складностівідносяться архітектурно складні, але технічно особливо складні, або технічно складні, але архітектурно особливо складні об'єкти (багатоповерхові (понад 10 поверхів) житлові будинки всіх типів, готелі І-ІІ розряду, ліцеї, університети, банки, поліклініки, кінотеатри тощо).

У будівельній практиці розрізняють поняття «будівля» і «споруда». Спорудою прийнято називати усе, що штучно зведено людиною для задоволення матеріальних і духовних потреб суспільства.

Будівлею називають наземну споруду, що має внутрішній простір, призначений і пристосований для того чи іншого виду людської діяльності (наприклад, житлові будинки, заводські корпуси, вокзали тощо). Таким чином, ми бачимо, що поняття «споруда» ніби містить у собі також, поняття «будівля». У практичній діяльності, прийнято усі інші споруди відносити до так званих «інженерних». Іншими словами це споруди, призначені для виконання суто технічних завдань (наприклад, міст, телевізійна щогла, тунель, станція метро, димар, резервуар тощо). Внутрішній простір будівель розподіляється на окремі приміщення (житлова кімната, кухня, аудиторія, службовий кабінет, цех тощо). Приміщення, розташовані в одному рівні, утворюють поверх. Поверхи розділяються перекриттями. У будь-якому будинку можна умовно виділити три групи взаємно пов'язаних між собою частин елементів, що у той же час ніби доповнюють і визначають один одного: об'ємно-планувальні елементи, тобто великі частини, на які можна розподілити весь обсяг будинку (поверх, окреме приміщення, частина будівлі між основними його стінами, тощо); конструктивні елементи, котрі визначають структуру будинку (фундаменти, стіни, перекриття, дах тощо); будівельні вироби, тобто порівняно дрібні деталі, з яких складаються конструктивні елементи. Форма будівлі в плані, її розміри, а також розміри окремих приміщень, поверховість і інші характерні ознаки визначаються в ході проектування будівлі з урахуванням її призначення.