24.10.19

Екологи побоюються, що до 2050 року в Україні не залишиться лосів


Ще в лютому 2017 року в Україні почав діяти 25-річний мораторій на відстріл лосів, але через якийсь час в Міністерстві екології та природних ресурсів затвердили ліміт на відстріл 160 лосів на рік. А вже в грудні 2017 року тодішній міністр екології Остап Семерак ініціював включення лося до Червоної книги. Майже рік потому року Окружний адмінсуд Києва скасував наказ Мінекології про внесення лося до Червоної книги, а також визнав протиправними заходи щодо заборони полювати на тварину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штрафы просто смешные: эксперты рассказали о масштабе браконьерства в Украине

Тоді зоозахисники активно виступали за те, щоб залишити лося в Червоній книзі, а ось мисливці – навпаки. За даними зоозахисників, відстріл лосів мисливцями і браконьєрами привів до критичного зниження їхньої популяції в Україні – з майже 15 тис. голів в 1991 р до менш ніж 2 тис. у 2016 році. Мисливці ж відповідали, що, нібито, після 2009 р ніхто не проводив дослідження популяції цієї тварини і дані не відповідають дійсності.
"Позиція мисливців полягала в тому, що законне, чітко регламентоване і обмежене полювання на лося (та й на інші види) мотивує користувачів мисливських угідь їх зберігати і примножувати. Це підтверджується і динамікою чисельності лося – коли протягом 10 років полювання на нього забороняли, його чисельність скоротилася вдвічі, коли полювання відновили – почалося зростання, тому що мисливцям видають ліцензії на здобуття не більше 3% лосів від наявної в країні популяції. У 2009 році було проведено останнє дослідження популяції лося в Україні, і його висновок – при чисельності 4,6-4,7 тисячі особин вносити їх до Червоної книги недоцільно. З тих пір чисельність зросла на дві тисячі особин", – пояснила позицію мисливців Тетяна Теличко з ГО "Всеукраїнський мисливський союз".
Вона додала, що після того, як мисливський вид потрапляє до Червоної книги, турбота про нього припиняється, оскільки у держави немає ні грошей, ні бажання займатися цим, про що свідчить негативна динаміка давно вже "червонокнижних" зубра, ведмедя, рисі.

Проте, через місяці судових розглядів, лось залишився в Червоній книзі. За словами директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, в даний час лось в своєму ареалі на території України поширений лише невеликими скупченнями, а така фрагментація сигналізує про початок процесу зникнення популяції. Експерт зазначив, що, згідно з дослідженнями вчених Інституту зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України, якщо терміново не зайнятися охороною лосів, то до 2050 року ці тварини повністю зникнуть з території України.

Засновник руху UAnimals Олександр Тодорчук на прес-конференції заявив, що крім загрози зникнення популяції лося в Україні, проблема полювання має і більш глобальні наслідки.
"Першою проблемою є глобальна агресія в сучасному суспільстві, яку породжують мисливці ... Друга проблема – це те, що сьогодні дії мисливців є загрозливими не лише для лосів, а й для багатьох інших тварин на території України", – зазначив зоозахисник.