09.06.21

Грантоїди (грантожери)

Хто такі "грантоїди" і з чим їх їдять

Непевнiсть щодо розвитку подiй в Iраку та загострення ситуацiї - головний аргумент комунiстiв, якi домагаються виведення українських миротворцiв. Але всi їхнi спроби - якi тривають уже два тижнi - поки що марнi. Попри запевнення у повнiй пiдтримцi, представники "Нашої України", як i ранiше, давали заледве половину голосiв. Навiть пiсля того, як комунiсти спробували їх присоромити, а перший вiце-спiкер Адам Мартинюк взагалi заявив, що голосувати у повному складi "нашоукраїнцям" не дозволяють американцi. Можливо, тому комунiсти i пропонували заслухати звiт тимчасової слiдчої комiсiї з встановлення фактiв втручання у фiнансування виборчих кампанiй через недержавнi органiзацiї, якi iснують на гранти iноземних держав.

Слово "грантоїд" в українському лексиконi з'явилося порiвняно недавно. Саме тодi, коли виникла суперечка, чи можна на закордоннi грошi збудувати демократiю по-українськи. Дискусiя точилася досить демократично: вдень сторони сперечалися, а ввечерi пили каву. Але кожен залишався при своїй думцi. Тодi "грантоїдiв" та "негрантоїдiв" вирiшили розсудити полiтики. Верховна Рада створила Тимчасову слiдчу комiсiю. До неї увiйшло 13 депутатiв. Вони мали поглянути на дiяльнiсть неурядових громадських органiзацiй з точки зору впливу на внутрiшнi справи країни. Наприкiнцi тижня, Голова слiдчої комiсiї з парламентської трибуни заявив, що "грантоїд" - це синонiм слова "агент".

Читайте також:  Голубовська: у грантожерів, які ініціювали відставку Степанова, конфлікт інтересів з державою

Валерiй Мiшура, голова тимчасової слiдчої комiсiї верховної ради: "НДО всмоктують до себе iнтелектуалiв i перетворюють їх на непогано оплачуваних агентiв впливу - пропагандистiв i апологетiв захiдної демократiї. Навiть поверховий аналiз свiдчить, що дiяльнiсть НДО, яка фiнансується з-за кордону, дає можливiсть проводити так звану легальну розвiдку iз вiдкритих джерел".

За даними Валерiя Мiшури, в Українi зареєстровано майже тисячу рiзноманiтних неурядових органiзацiй. У 90 вiдсоткiв з них бюджет становить 50- 300 тисяч доларiв. Решта - мають понад 500 тисяч. Голова слiдчої комiсiї помiтив, що найчастiше цi кошти отримує права опозицiя. Найбiльше в доповiдi згадувалася "Наша Україна". Зокрема, Микола Томенко очолює "Iнститут полiтики", колишнiй мiнiстр закордонних справ Борис Тарасюк - "Iнститут Євроатлантичного спiвробiтництва", а Юрiй Ключковський - "Iнститут виборчого права". Останнiй вважає, що в дiяльностi недержавних органiзацiй нема нiчого поганого.

https://podrobnosti.ua/122937-hto-tak-grantodi-z-chim-h-djat.html

Як поділяються «грантоїди»

Коли Богдан Хмельницький валив Польську недоімперію, то він і гадки не мав, що результатом визвольної боротьби козаків стане їх поневолення повноцінною Московською імперією. Коли Чорновіл та Лук’яненко розвалювали СРСР, мабуть, вони також не уявляли, що потраплять під владу імператора американських євреїв Сороса. Отже, просто боротися проти імперії не маючи імперського мислення – безсенсово. Мрія про свій шматок земельки, вишневий садок та хрущів закінчиться новими американськими колгоспами-фермами або ж ізраїльськими кібуцами. 

Запекла боротьба із Супрун, яка не давала реалізувати мрію про «вишневий садок» очікувано закінчилася приходом вихованців Сороса та гранітоїдів. І це закономірно для країни, котра за 28 років не підготувала жодної медичної людини, яка могла б артикулювати справжні проблеми і сказати живе слово. Це логічно для країни, котра не знаходила бюджетних коштів для виховання людей з державним мисленням. Держава 28 років сипала мінеральні добрива під бур’ян і ретельно викошувала, підрізала, вирубувала, викорчовувала культурні рослини засипаючи місця, де вони росли отрутохімікатами. Так у нашій країні заколосилися поля соціальних будяків засіяних державою за бюджетні кошти та армія осіб вивчених для виконання завдань представників золотого мільярду. Показує на те, що від останніх надійшла команда підкосити бур’ян та прорідити будяки, а разом із ними травичку та милі польові квіточки. 

Грантоїди у нашій країні з’явилися не сьогодні, не вчора і не позавчора. Грантоїди в Україні з’явилися десятки років тому. У 1996 на кафедрі фтизіатрії та імунології ми заповнювали якісь анкети, помагаючи отримати американський грант для якоїсь там науки, яку провадив для когось молодий професор Зайков. Грантоїдами не є лише члени нового складу МОЗ. Ними є багато урядовців. На закордонних грантах виховано ціле покоління державних службовців. Ми дійшли то того, що представником України в політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи по Донбасу у 2016 році призначено навіть не випускницю Києво-Могилянки, а просто громадського діяча, яка фінансувалася за іноземні гроші більше десяти років. Це Оля Айвазовська. 

За цей час грантоїди інституціонулізувалися та інтегрувалися в наукове середовище. Теперечки вони не якісь там громадські активісти, антикорупціонери, блогери та журналісти. Нині вони доктори наук, доценти, викладачі, народні депутати. І цих людей ви можете зустріти не лише у Могилянці, а в університетах імені Шевченка, Франка, Каразіна, Федьковича, Мечнікова. Тому, хочемо ми цього чи не хочемо, але маємо з ними рахуватися та співпрацювати. Я б навіть запропонував якесь нове слово для їх позначення. З позитивною конотацією. Щось на зразок євреї, роми, афроамериканці, геї – слова, які прийшли на заміну жидам, циганам, неграм, педерастам відповідно. ...

https://trigger.in.ua/analitika/pro-jmovirnist-pryznachennya-zastupnykom-ministra-mladeny-kachurecz-abo-yak-podilyayutsya-grantoyidy.html

Грантоїди

В країні так і не з'явилося жодного незалежного ЗМІ. Незважаючи на силу-силенну грошей, які на цю благородну справу було витрачено. І такі незалежні ЗМІ не постали не тільки тому, що в Україні через економічну скруту і, наприклад, через вузький рекламний ринок взагалі неможливе їхнє матеріально незалежне існування. Вони не з'вилися тому, що іноземні гроші та інші види допомоги на них безконтрольно проїли, "профукали" на власні цілі, використали їх не за призначенням люди, яких цілком можна назвати "грантоїдами" чи то, як підправила мене якось журналістка радіо "Свобода" Ірина Халупа, "грантожерами". Люди, котрі за ці роки для отримання грантів навчилися писати будь-які бізнес-плани та проекти, але гроші використовували в основному для власного збагачення.

Їх не контролювали, і вони використовували собі на благо кошти і за лекції чи участь фахівців у семінарах та інших "демократичних заходах", яких або не було, або фахівцям платили копійки, а в звітних відомостях проставляли сотні гривень чи доларів. В кишеню грантоїдів пішли чиїсь гонорари за статті і промови, яких не було, але за які вони відзвітували. Невідомо куди зникла техніка, яку надали іноземці на різні заходи чи на облаштування усіляких інституцій, котрі мали б "рухати демократію". Грантоїдство в Україні (як, до речі, і в інших пострадянських державах, охоплених корупцією,) досягло майже філігранної досконалості і набуло такого розмаху, що не залишилося майже жодної фундації, створеної за участю іноземних коштів, де не було б скандалу, зв'язаного і нецільовим використанням грантів чи статутних коштів. Таких горе-фахівців-"демократів" з українських філій деяких міжнародних грантово-благодійних установ викидали, як мовиться, пачками.

Тож сьогодні, коли демократію в Україні знову треба масовано підтримувати і на це, як з'ясувалося, знову є величезні кошти, тим, хто ці кошти готовий видати, треба пам'ятати, насамперед, про українських грантоїдів. Про всіх отих "незалежних" мас-медійних розбудовників, котрі вже приготували все потрібне із необхідної документації, щоб знову пожирувати на "розбудові демократії", і вже завмерли у низькому старті, щоб перехопити "дещицю". 

https://www.pravda.com.ua/news/2001/04/2/2982276/

Грантоїд – це знаважлива назва організації чи людини, яка живе за рахунок західних грантів. Як правило так називають неурядові неприбуткові організації, які помилково відносять до "громадянського суспільства", хоча оплачувана діяльність не має стосунку до громадської діяльності. Слово частіше вживається у множині як певна абстрактна спільнота агентів західного імперіалізму.

Донори, грантодавці - особи чи структури, які виділяють кошти конкретним людям і організаціям за лобіювання їх інтересів в тій чи іншій країні.

Приклади використання:

Голова слiдчої комiсiї з парламентської трибуни заявив, що "грантоїд" - це синонiм слова "агент".

Вони не з'вилися тому, що іноземні гроші та інші види допомоги на них безконтрольно проїли, "профукали" на власні цілі, використали їх не за призначенням люди, яких цілком можна назвати "грантоїдами" чи то, як підправила мене якось журналістка радіо "Свобода" Ірина Халупа, "грантожерами". Люди, котрі за ці роки для отримання грантів навчилися писати будь-які бізнес-плани та проекти, але гроші використовували в основному для власного збагачення.

“Перше, що вони зробили –  вони розставили свої кадри. Більше половини українського уряду, включаючи прем’єр-міністра, крім того, частина керівників комітетів, частина силовиків, Національний банк – це люди, які працювали за гранти, в тому числі на глобальні фінансові структури. Вони зайняли офіційні посади. Тобто люди, які багато років отримували гранти, за лобіювання інтересів крупних глобальних фінансових структур, перше, що зробили, стали на посади”, – заявила Тимошенко.

В кишеню грантоїдів пішли чиїсь гонорари за статті і промови, яких не було, але за які вони відзвітували.

Сьогодні вже вочевидь можна стверджувати, що Україна практично перетворена на державу грантоїдів.

Така ситуація не сприяє формуванню позитивного образу неурядових організацій в суспільстві, на адресу яких часто можна почути зневажливе «грантоїди».

Дехто так набив руку на грантових проектах, що спромігся жити на гранти довгі роки.

Певна частина української інтелігенції зі скрипом зубів ставиться до «грантожерів», звинувачуючи тих у запроданстві та відсутності національної ідеї. 

Як всім уже відомо в Україні в останні роки сформувався дуже потужний пулл професійних грантоїдів, які за кошти своїх західних кураторів виступають в Україні «за все хороше проти всього поганого». Тут вам і «експерти в галузі місцевого самоврядування » і «експерти у медичній галузі» та і взагалі у всіх галузях, і «політологи - аналітики» і ще дуже багато незрозумілих та і не існуючих професій, але називатися якось треба, головне багато разів вживати термін «експерт» (ну то уже їхні закордонні кейси).

Зараз часто з’являється на просторах Інтернету та в ЗМІ вислів «грантоїди». Так називають організації та проєкти, які фінансуються коштами донорів.