29.06.17

«Нехай спочатку стануть прибутковими, спробують повноцінно конкурувати з «Новою поштою»

В Ощадбанку здивовані бажанням державної «Укрпошти» вийти на банківський ринок, враховуючи, що Мінфін ламає голову над тим, як скоротити присутність держави на ринку фінансових послуг. «В Україні надмірно висока частка державних банків. На нашу думку, інфраструктури, створеної цими банками, цілком достатньо, щоб покрити потребу населення у випуску та обслуговуванні платіжних карток, користуванні іншими банківськими послугами. Банки мають процесингові центри, мережі банкоматів, інформаційно-платіжних терміналів, POS-терміналів, які створювалися досить тривалий час, на що були витрачені значні інвестиції. Якщо ж в якихось невеликих селах банки не мають відділень, проблему обслуговування клієнтів можна закрити використанням агентської схеми», – кажуть в Ощадбанку.

У Незалежній асоціації банків скептично ставляться до планів поштового оператора. «Нехай спочатку стануть прибутковими, спробують повноцінно конкурувати з «Новою поштою» в частині основного бізнесу», – говорить FinClub виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова. Вона нагадала, що держава й так є монополістом на фінансовому ринку, займаючи понад 53%. «І докапіталізація держбанків коштує громадянам дуже дорого – з 2008 року на 178 млрд грн! По-перше, нам не потрібен ще один держбанк, який доведеться постійно докапіталізувати. По-друге, ми впевнені, що населення в селах віком 70+ активно не користується фінансовими послугами, а в невеликих містах і селах, як правило, присутні відділення Ощадбанку і Приватбанку. Тому ми ініціюємо зустріч голів найбільших банків з паном Смілянським і спробуємо донести йому свою позицію особисто», – каже FinClub Олена Коробкова.

«Укрпошта» має чітко розуміти свою бізнес-модель і конкурентні переваги. «Ринок таких послуг, як грошові перекази, зарахування надходжень на рахунок, оплата комунальних послуг, вже досить розвинений. Є конкуренція як з боку банківських, так і небанківських установ (системи грошових переказів, платіжні портали). Риторичне питання: чи готова «Укрпошта» бути адекватним провайдером таких послуг, чи володіє кваліфікованим трудовим ресурсом, достатнім операційним забезпеченням, напрацьованими стандартами і процедурами? Найвірогідніше, ні. Тому говорити про якусь загрозливу для банків конкуренцію з боку держпідприємства, як і про перспективи співпраці в сфері кредитування, поки передчасно», – стверджує член правління ОТП Банку Володимир Мудрий. 

Банкіри впевнені, що «Укрпошта» може отримати права банків, тільки якщо НБУ встановить до неї аналогічні регуляторні вимоги до адекватності капіталу, оснащення касових вузлів та інкасації. «В іншому випадку мова йде про недобросовісну конкуренцію. Якщо «Укрпошта» хоче надавати весь спектр фінансових послуг аналогічно банкам, то і нормативні вимоги мають бути аналогічними. Якщо не змінювати регулювання, то тоді й фінпослуги мають бути урізаними, щоб не збільшувати ризики клієнтів», – говорить Тамара Савощенко. «Закон повинен встановлювати вимоги до провайдера фінансових послуг, такі ж, які застосовуються до банків і фінансових компаній», – впевнений Володимир Мудрий.

Скепсис НБУ

«Законопроект тільки недавно з'явився на сайті Верховної Ради, і Нацбанку потрібен час для офіційного формулювання більш детальної та аргументованої позиції з цього питання», – сказали FinClub в прес-службі НБУ. Але при цьому чітко окреслили своє ставлення до ідеї виходу «Укрпошти» на банківський ринок: «Позиція НБУ незмінна: в рамках оновлення стратегії держбанків НБУ виступає за здійснення ефективних кроків щодо ліквідації монополії держави в банківському секторі, а не збільшення її. Ця позиція розділяється Мінфіном і була доведена до представників «Укрпошти» і депутатів профільного комітету Верховної Ради», – сказали в НБУ. Джерело в НБУ пояснило, що запропонований законопроект створить додаткові проблеми на фінансовому ринку, оскільки НБУ не зможе повноцінно контролювати «Укрпошту».